Historie

Luxe wonen in een
rijksmonumentaal pand

Luxe wonen in een rijksmonumentaal pand

Al een eeuw lang is dit monumentale schoolgebouw hét decor voor vooruitstrevende figuren en leergierige jonge vrouwen die deel willen nemen aan het maatschappelijk leven. Hoewel het eerste fundament van Lyceum rond 1920 werd gelegd, ligt de oorsprong van deze bijzondere plek met bijbehorende historie een stuk verder in het verleden. We nemen je graag mee door de tijd heen. 

“Ik vraag niet om vrijheid van denken. Die heb ik.”

Winterverblijf van
Belle van Zuylen

Lyceum is een geschakelde vleugel aan het grachtenpand gelegen aan Kromme Nieuwegracht 3 – 5. Sinds 1770 is dit een iconisch grachtenpand voor het straatbeeld, Daarnaast was dit het schitterende onderkomen van schrijfster Belle van Zuylen. Samen met haar familie woonde Belle op Slot Zuylen, maar in de winter was deze woning aan de Kromme Nieuwegracht hun verblijf.

Belle van Zuylen was een verlichte schrijfster van Franse adel. In dit winterverblijf schreef ze haar romans en schilderde portretten. Hier componeerde en filosofeerde ze.

De tijd ver vooruit

We nemen een sprong in de tijd. Vanaf 1920 diende de Kromme Nieuwegracht 3 – 5 als toneel voor atheneumleerlingen van het vooruitstrevende St. Bonifatius Lyceum; de eerste middelbare school waar jongens en meisjes les kregen in hetzelfde klaslokaal. 

Omdat er meer plek nodig was voor het St. Bonifatius Lyceum, werd in 1925 de derde verdieping toegevoegd aan het pand. De achterzijde werd uitgebouwd met lokalen. Een prachtige vleugel met veel ramen en een authentiek trappenhuis. Dit is het allereerste begin van Lyceum. 

Na het St. Bonifatius Lyceum heeft ook Schoevers zich in 1994 gehuisvest aan de Kromme Nieuwegracht 3 – 5. Dit was een van de eerste opleidingen die vrouwen een kans wilde geven op de arbeidsmarkt, door gedegen kennis en vaardigheden voor een kantoorbaan bij te brengen.

Eén geschiedenis,
twee bestemmingen

Het pand aan de Kromme Nieuwegracht en Lyceum Wonen delen dezelfde geschiedenis, maar zijn sinds vorig jaar opgesplitst in twee verschillende bestemmingen. Het grachtenpand is in juni 2022 opgeleverd als compleet gerenoveerd kantoorpand, genaamd Van Zuylen. De klaslokalen zijn getransformeerd tot woonbestemming. De twee bestemmingen zijn nog steeds geschakeld en delen nog enkele ruimtes, zoals de lift, enkele parkeerplaatsen en het privé binnenhof. 

Blijf op de hoogte

Heeft u interesse in een woning in Lyceum? De appartementen worden naar verwachting in augustus 2022 opgeleverd. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meld u aan voor onze nieuwsbrief door onderstaand formulier in te vullen. Liever persoonlijk contact? Ons team staat voor u klaar. Bel ons gerust tijdens kantooruren op 030 – 204 5014.

Disclaimer
Deze promotie is geen aanbod. Het is een verzoek tot aanmelding aan geïnteresseerden om op de hoogte gehouden te worden over het geadverteerde eigendom. Er kan door de eigenaar, Bridges Real Estate, geen aanbod van de geadverteerde eenheden worden gedaan en er kunnen geen deposito’s worden aanvaard, of reserveringen, bindend of niet-bindend, worden gemaakt. Tekeningen van het gebouw zijn artistieke uitingen en geven de geplande schaal en geest van het gebouw weer. Dergelijke afbeeldingen dienen uitsluitend ter illustratie. www.bridgesre.nl